C1 OM
Op 14 en 15 september ben ik naar de open monumenten dag geweest in leiden. De drie gebouwen die ik heb bezocht op de open monumenten dag zijn:
- Leidse Schouwburg
- Burcht
- hooglandse kerk
de Leidse Schouwburg
Leidse schouwburg:
Ik vond het heel leuk om naar de Leidse schouwburg te gaan omdat het een heel mooi theater is. Ik ben er al heel vaak geweest omdat ik graag naar (dans)voorstellingen ga kijken. Bij de Leidse schouwburg heb ik een rondleiding gedaan.

Als eerste nam de gids ons mee naar de orkestbak. Daar aangekomen was het heel donker en hoorde je een typemachine. Er stond een ouderwetse typemachine en de gids vertelde het verhaal van de Leidse Schouwburg in de Tweede Wereldoorlog. Bijna niemand weet dat tijdens de oorlog de Leidse Schouwburg een dubbele rol had. De zaal was namelijk ingenomen door de Duitsers die daar feesten hielden terwijl de Joodse onderduikers op zolder en in de orkestbak zaten. Er werden valse persoonsbewijzen gemaakt met die typemachine.
Daarvandaan gingen we over het podium, door de artiestenfoyer, naar de kleedkamers. Ik vond dit heel leuk om te zien, maar ik had wel verwacht dat de kleedkamers wat chiquer zouden zijn. Ze waren best wel armoedig, maar meestal maken artiesten het zelf gezellig.
Na de kleedkamers gingen we nog naar de 1e verdieping, de bonbonnière(tweede foyer) en konden we naar de zaal. Er was zelfs een randje van echt bladgoud. Dit vond ik heel mooi om te zien. Ik vond het een leuke rondleiding en ik had veel geleerd over het gebouw. Vooral vond ik het leuk dat je nu naar delen kon van het gebouw, die je normaal als toeschouwer nooit kan zien als je naar een voorstelling gaat.

De beeldanalyse:
De Leidse Schouwburg is gebouwd door architecten Dirck van Soest, Jacob van Rijndorp en de stadsarchitect Jan Willem Schaap. Ik bezocht de Schouwburg op zondag 15 september. De Leidse schouwburg staat aan de Oude Vest.
De verwachtingen die ik van het gebouw had waren wel gelijk. Heel veel wist ik al van het gebouw omdat ik er vaak kom. Maar wat ik niet wist dat er ook zo’n geschiedenis achter het gebouw zat. Zo bestaat de Leidse Schouwburg al heel lang en is dit theater de oudste schouwburg van Nederland. Zo zijn er heel veel schouwburgen afgebrand in de tijd van de Tweede Wereld oorlog. Behalve deze, want de Leidse Schouwburg had een natuurlijke waterbron onder de schouwburg zitten. Daardoor bestaat dit theater nog steeds, en is het dus al heel oud.
Het gaat om een theater. Als sinds 1705 wordt het als theater gebruikt. Tegenwoordig kan je ook in de Leidse Schouwburg trouwen.
Vroeger bestond de schouwburg uit veel hout maar bij de laatste verbouwingen is het vervangen door steen. Verder is er vanbinnen veel rode pluche. Op het podium is ook staal vanwege de brandveiligheid en natuurlijk de prachtige beschilderingen van bladgoud.
De textuur is vooral glad met mooie beeldhouwwerken.
Er zijn veel ronde en ovale vormen omdat de zaal zelf ook ovaal is. Het is een heel sierlijk theater dus er zijn weinig abstracte vormen. Het plafond is een hele mooie ovaal. Het is prachtig beschilderd.

Het theater is in klassieke stijl gebouwd met invloeden van de barok stijl. Het heeft sierlijke versiersels langs de balkonranden en plafond.

De schouwburg staat in een stedelijke wijk met mooie grachtenpanden waar nu appartementen in zijn. Het ligt langs het water en in het centrum van de stad Leiden.
Het mooiste onderdeel van de Schouwburg vind ik natuurlijk de zaal zelf. Het is een hele sfeervolle zaal waar alle artiesten graag optreden.
Het minst boeiende gedeelte van de schouwburg vind ik de kleedkamers. In vergelijking tot de rest van de schouwburg, die heel gezellig is, zijn de kleedkamers heel strak en een beetje saai.
Mijn indruk komt wel overeen met wat ik daar allemaal heb gezien. ik blijf het nog steeds een hele mooie schouwburg vinden en vooral heel gezellig! In totaal vind ik het daar altijd heel leuk. Je bent altijd in contact met de mensen en je hoort allemaal meningen wat mensen van de voorstelling vonden. Maar het liefst treed ik zelf op als danseres in dit theater. Elke artiest die in de Leidse Schouwburg is geweest vindt het een geweldige ervaring.
de Burcht
De beeldanalyse:
Het tweede gebouw dat ik heb bezocht is de Burcht. De architect is niet bekend maar waarschijnlijk is het gebouwd in opdracht van de graaf van Holland. Dit gebouw heb ik bezocht op zaterdag 15 september. dit monument staat in het midden van de stad.
Omdat de Burcht in het centrum van Leiden ligt, en ik er dus vaak langs kom, kende ik het gebouw al, alleen nu was ik erg nieuwsgierig hoe de burcht ingepakt was in een taart. Daarom ben ik er speciaal heen gegaan.
De Burcht is nu gewoon een bezienswaardigheid. Het is een motte kasteel. Een motte kasteel is een soort toren op een heuvel of berg voor de veiligheid en bescherming van de mensen.
Vroeger was de Burcht van hout, maar nu bestaat hij al heel lang uit steen. De textuur van de stenen is ruw. De burcht zelf is rond. De burcht heeft een ringmuur met kantelen. Kantelen zijn gekartelde randen boven aan een muur. Het nut van kantelen was voor de verdediging.
De burcht heeft een romaanse stijl. Het is een rond kasteel en dat was heel romaans.
Het monument staat in het hartje van Leiden, in de Burgsteeg. Van binnen is er niet veel. Je kan met een trap naar boven. Vanaf daar heb je een heel mooi uitzicht over het centrum van Leiden en de omgeving.
Het mooiste van de Burcht vind ik de kantelen en het uitzicht. Ik vind het echt een kasteel-idee krijgen door de mooie bouw van de kantelen. Als je dan door zo’n kanteel kijkt heb je echt een prachtig uitzicht. Je kan heel Leiden zien.
Het minst boeiend vind ik dan de binnenkant. Daar is eigenlijk niks bijzonders.
Omdat het zo’n bekend gebouw voor mij is komen de verwachtingen die ik had uit. Ik vond de Burcht er heel leuk uitzien omdat hij ingepakt was als taart. Maar toch zie ik hem liever gewoon normaal als oud monument.
In totaal vind ik het een heel mooi monument en hoop ik dat die nog lang blijft bestaan. Nu ik ook de geschiedenis achter het gebouw weet, vind ik het zeker een heel mooi gebouw. Ik vind dat je vanaf de Burcht het mooiste uitzicht over Leiden kan hebben dus ik vind dat dit gebouw nog lang moet blijven staan.
de Hooglandse Kerk
Ik heb de Hooglandse Kerk nagetekend. Ik vind het een heel mooi gebouw en dus ook leuk om na te tekenen. Ik heb het nagetekend van een foto. Deze foto is gemaakt als uitzicht vanaf de Burcht.
Deze kerk wordt nog steeds gewoon als kerk gebruikt en wordt ook verhuurt als evenementen locatie.
Maak jouw eigen website met JouwWeb